Stowarzyszenie Rzeczpospolita Babska

Przepisy na dobre ciasta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stowarzyszenie Rzeczpospolita Babska Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Margola37
Gość






PostWysłany: Czw 13:30, 11 Gru 2008    Temat postu: Przepisy na dobre ciasta

METROWIEC
Składniki:
Ciasto jasne:
4 jajka,
1 szkl. cukru,
4 łyżki gorącej wody,
1 szkl. mąki,
4 łyzki oleju,
aromat rumowy,
2 dkg masła,
łyzka tartej bułki.

Ciasto ciemne:
Jak na ciasto jasne + 2 łyżki kakao.
Masa do przełożenia:
0.75 l mleka,
1/2 szkl. cukru,
budyń waniliowy,
4 płaskie łyżki mąki pszennej,
olejek cytrynowy,
olejek rumowy,
kostka masła,
2 zółtka.
Polewa:
25 dkg masła,
25 dkg cukru,
8 łyżek mleka,
3 łyżki kakao.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto jasne i ciemne przygotować oddzielnie. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, pod koniec ucierania dodać aromat i olej oraz część mąki. Resztę maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta razem z ubitą pianą. Ciasto ułożyć tylko na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka blachy. Podczas przygotowywania ciasta ciemnego znależy odsypać z odmierzonej ilości mąki tyle, ile dodaje się kakao. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25 - 30 min., wystudzić bez wyjmowania z blach. Ciasto ciemne i jasne pieczemy w oddzielnych blachach.

Masa do przełożenia:
Proszek budyniowy wymieszać z mąką, połączyc z połową zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować, dodać cukier i rozmieszaną w mleku mąkę, razem mieszając rozkleić. Utrzeć masło z żółtkami, dodawać po łyżce papki mlecznej, ucierać. Dodać sok z cytryny, po kilka kropli aromatu rumowego i cytrynowego.

Polewa:
Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu bez gotowania, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Krajanie i składanie ciasta Upieczone i wystudzone ciasto pokrajać w pasy szerokosci 2.5 - 3 cm. Smarować boki pasów ciasta przygotowaną masą, ukłdać najlepiej na tacy jeden obok drugiego na przemian ciasto jasne i ciemne. Po złożeniu całości boki ciastalekko przycisnąć, aby pasy dobrze przylegały do siebie. Wystudzoną, lecz jeszcze płynną polewą czekoladową oblać powierzchnię ciasta, wstawić do stężenia na dolną półkę lodówki. Schłodzone ciasto krajać w skosne pasy, zaczynając od odkrajania jednego z rogów prostokąta. Z drugiego rogu krajać w przeciwnym kierunku, dzieki temu powstaną kawałki zawierające ciasto jasne i ciemne.

Najlepszy na świecie jest Banoffi Pie
popularny angielski torcik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i dosyć tani.

Składniki:

mleko skondensowane słodzone!
2 banany
1 duża paczka herbatników
2 śmietany 'tortowe' 32% (słodkie)
czekolada (opcjonalnie)
ok 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

1. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą przez ok 2,5 godziny - ważne aby woda cały czas zakrywała puszkę, w przeciwnym razie może wybuchnąć. Na wolnym ogniu oczywiście.

2. W międzyczasie przygotowujemy resztę: herbatniki kruszymy na drobno i łączymy z miękkim lub podtopionym masłem, wykładamy na spód blachy i wkładamy do lodówki na ok 20 min tak aby masło stwardniało i połączyło herbatniki w coś w rodzaju biszkopta (jeśli po 20 min 'ciasto' się kruszy należy dodać więcej masła i ponownie włożyć do lodówki).

3. Następnie na warstwę herbatników układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów (można ułożyć 2 warstwy) tak aby banany w całości pokrywały powierzchnię blachy.

4. Na warstwę bananów wylewamy karmel (powstały z zagotowania puszki mleka skondensowanego) - najlepiej to robić kiedy karmel jest jeszcze ciepły i lejący. Poczekać do ostygnięcia.

5. Na samą górę rozsmarowujemy śmietanę i posypujemy startą czekoladą, a następnie wkładamy do lodówki na min 2 godziny.

Banoffi Pie najlepszy jest na drugi dzień, ale niestety, wierzcie mi, nie przetrwa do tego czasu wśród łasuchów mniejszych i większych

Makowiec mojej mamy

Składniki

* ciasto drożdżowe
* 1 kg mąki
* 1 masło roślinne
* 20 dkg cukru
* 10 żółtek
* 10 dkg drożdży
* 1/2 litra mleka
* 1 cukier waniliowy
* odrobina soli
* Masa makowa
* 60 dkg maku

* 15 dkg masła
* 3 czubate łyżki miodu
* zapach migdałowy
* 3 łyżki rodzynek
* 15-20 dkg cukru wg gustu
* skórka pomarańczowa kandyzowana
* 6 białek
* Lukier
* cukier puder
* sok z cytryny

Opis przygotowania
Jedną szklankę mleka podgrzać ,ma być lekko ciepłe, dodać 3 łyżki mąki,3 łyżki cukru, rozkruszone drożdże,wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę,wsypać do miski,dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,sól,mąkę,wyrośnięty rozczyn,i ręką wyrabiać ciasto,aż będzie odchodzić od ręki,pod koniec,dodać, rozpuszczone ciepłe masło,dalej wyrabiać aż wszystko się wyrobi. Gotowe ciasto,przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia. Mak umyć przelać na sitko ,powtórnie zalać wodą i ugotować na malutkim ogniu,około 30 min. Wlać na sitko,odcedzić,wymieszać z cukrem i zmielić przez maszynkę 2 razy,dodać zapach migdałowy,miód rodzynki masło i białka,wszystko dokładnie wyrobić. Wyrośnięte ciasto,przerobić jeszcze raz i odstawić. Pokroić na tyle kawałków,ile będzie makowcy, podsypać mąką, rozwałkować,posmarować rozbełtanym białkiem. Cienko rozsmarować masę makową, zwinąć,układać zwinięciem pod spód,posmarować rozbełtanym jajkiem,jeżeli chcemy mieć malutkie makowczyki,zawijamy każdy w pergamin. Piec w 180-200 º C 55-60 min ,aż się pięknie zrumienią. Polać lukrem ,posypać skórką kandyzowaną. Smacznego.

Snikers

Ciasto:
60 dag mąki,
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyczeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem I:
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Przyrządzanie:
1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składnikii zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
2. Trzy identyczne prostokątne formy (20x30 cm) posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałym.
3. Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecią mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.
4. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a nastepnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Ciasto jest bardzo pyszne.
Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej, 1 roztopiona margaryna, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przepis na sernik gotowany

Składniki na masę serową:

1 kg sera, 1 kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 paczka rodzynek, 3 jajka, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mleka, olejek migdałowy (do smaku), gotowa polewa czekoladowa, wiórki kokosowe.

Przepis na ciasto:

Roztopioną margarynę przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej bryły. Podzielić ciasto na dwie równe części.

Blaszkę do pieczenia (tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć folią aluminiową i posmarować margaryną. Na tak przygotowanej blaszce rozgnieść równomiernie jedną część ciasta. Po upieczeniu placek zdjąć z blachy i upiec drugą część ciasta, tym razem bezpośrednio na blasze wysmarowanej margaryną. Piec około 30 min (jeden placek) - 180 stopni C.

Przepis na masę:

Do garnka wrzucić margarynę, ser, cukier, jajka, rodzynki i olejek. Zagotować cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać szybko mieszając do zagotowanej masy. Cały czas mieszając ponownie zagotować.
Następnie gorącą masę serową wylać na upieczony placek, przykryć drugim plackiem, polać polewą, posypać wiókami i odstawić w chłodne miejsce. Smacznego.

Sernik z kokosem

Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
sok z 1 cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g kokosu
Składniki na ciasto wysiekać lub zmiksować a następnie włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut. Składniki na masę serową włożyć do wysokiego garnka i zmiksować. Następnie ciasto wyłożyć na blachę, wlać ser i piec 40 minut w temperaturze 180°C
Ubić 6 białek z 1 szklanką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej, dodać 100 g kokosu. Wylać na ser i piec jeszcze 30 minut.

Szarlotka Ani

Składniki:
1 kg winnych jabłek (np. renet)
3 szklanki mąki
4 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny (250 g)
2 łyżki śmietany
garstka rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru, szczyptą soli, śmietaną, żółtkami i margaryną szybko zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na grubej tarce dodać 1/2 szklanki cukru oraz rodzynki. Wszystko wymieszać. Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta i na to dodać masę z jabłek. Białka ubić na pianę z odrobiną pozostałym cukrem. Wyłożyć na jabłka. Pozostałe ciasto pokruszyć bezpośrednio na masę z białek.
Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.

Wilgotne, bardzo dobre ciasto z orzechami i jabłkami
Ciasto z orzechami- bardzo łatwe

Przygotowanie: 1.5 godz

Trudność: bardzo łatwy
Składniki
6 jajek
1,5 szklanki siekanych orzechów włoskich
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 margaryna palma
1/2 łyżli sody
4 łyżki śmietany kwaśnej
3,5 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę
Etapy przygotowania
1.Margarynę ucierać na jednolitą masę wraz z cukrem.Dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać śmietanę,sodę i ubite białka.Wsypać mąkę i również dobrze ale lekko wymieszać.Na końcu dodać jabłka i orzechy.Wymieszać.Wyłożyć na dużą blaszkę.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 50 min. Na wierzch można zrobić polewę lub wystudzone ciast posypać cukrem pudrem.Ciasto ma kolor ciemny. Smacznego.

PLACEK Z CHAŁWĄ OD EDYTKI
Składniki
CIASTO :
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki zwykłej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
2 kostki palmy
2 budynie śmietankowe bez cukru, które należy ugotować w 0,5 l mleka
20 dkg chałwy sezamowej lub waniliowo-sezamowej
1 gorzka czekolada 10 dkg
20 dkg bezów
4 łyżki spirytusu

Etapy przygotowania
1.Upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić na połowę.
2.Masa: masło utrzeć z ostudzonym budyniem i podzielić na dwie części. Do jednej pokruszyć chałwę a do drugiej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Troszkę całkowicie białej masy pozostawić do posmarowania wierzchu placka. Na dolną część biszkoptu kładziemy warstwę z chałwą+bezy+masę czekoladową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i smarujemy cieniutko biąłą masą. Posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Super extra mega power ciasto z ananasem
CIASTO
1 i 1/5 szklanki maki
2 jajka
niepelna szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka ananasa w kostkach
1/2 szklanki syropu z puszki
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawac po trochu (caly czas mieszając) 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksowac. Ciasto wlać do wysmarowanej tluszczem tortownicy o srednicy 24-26cm. Piec ok 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180. Powinno być lekko podpieczone i suche w srodku (sprawdzić patyczkiem)
Na gorącym ciescie równomiernie ułozyc ananasa i polac syropem z puszki.. Na wierzchu ułozyć masę kokosową. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180. Masa powinna się zarumienic.
masa kokosowa
18-20dkg wiórków kokosowych
2 jaja
4 łyzki masła
niepełna szklanka cukru
cukier waniliiowy
Masło roztopic na patelni (nie rumienić), dodac cukier, odstawić z ognia, dodac wiórki kokosowe i ciagle mieszając rozbełtane jajka. Postawić na gaz i bardzo energicznie mieszac. Zagotowac. na końcu dodac cukier waniliowy.
Ciacho naprawde PYCHA i łatwe bardzo
Powrót do góry
Sójka
Pani Prezes



Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń

PostWysłany: Nie 12:53, 04 Sty 2009    Temat postu:

Hej, Margola! tych przepisów tyle, że na początek wypróbuję jabłkowo orzechowe( z opisem "łatwy placek", bo już od samego czytania nabieram apetytu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stowarzyszenie Rzeczpospolita Babska Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
Regulamin